XXIX i XXX Edicions de la Revista de L'Ullal

Revista L'Ullal 29-30:

Transformar el món mitjançant uns sabers populars, aquesta acció- pensament és la que ha marcat la trajectòria socioeducativa en el passat, en el present dels 40 anys d’Educació Popular a Xàtiva. És complicat dir en paraules tot el que hem fet, el que estem fent i el que pensem seguir fent, donat que en aquest llarg camí han participat moltes persones -algunes ja no ens acompanyen-; hem tractat de fer de l’educació i formació permanent un moviment popular amb dimensió política, sent aquesta, no sols compromesa i militant sinó com una anticipació de l’emancipació quotidiana; hem fet un treball constant per superar la contradicció persona educadora-persona educanda, actuant, de manera simultània, com persones educadores i educandes. Aquesta forma de fer, i de ser, ha significat una forta aposta per les dones i els homes i, especialment, pel seu poder de cre-acció-transformació.

Una educació popular on el treball pedagògic, ha significat posar en pràctica una participació activa, el diàleg de diàlegs i la necessitat de llegir i d’interpretar el món vivent. La responsabilitat, comprensió i coneixement han estat un fet compartit per totes les persones joves i adultes que han format i formen part d’aquest procés alliberador. Diàleg, pensament i acció estan lligats; en el cercle d’ensenyar i d’aprendre estem convivint i testimoniant. La importància de trencar els silencis i possibilitar l’emergència de les veus de els i dels que no la tenien ha estat la base de l’educació alliberadora i popular en la que ens hem trobat homes i dones al llarg d’aquests 40 anys. Un aprenentatge dialògic (ningú ignora tot, ningú ho sap tot), polític ( allò personal és educatiu...) que ha anat més enllà de l’aprenentatge significatiu ja que ens ha possibilitat descobrir-nos com a subjectes, prendre consciència del món i actuar per poder transformar-lo.

Futur anterior…, seguirem lluitant per mantindre el nostre pensament- acció en l’educació popular i democràtica, resistint-nos a un model educatiu liberal i autoritari i conservador i creant potencialitats, transformant les dificultats en possibilitats... Aquest seguirà sent el nostre referent social i polític. I acabem amb unes paraules de Marx, quan reflexiona al voltant del repte de la societat: “el principal repte continua sent superar la dominació de l’Humanitat per una part de l’Humanitat”.

Compartir:

Publicaciones relacionadas: