Homenatge a Francesc Bosch i Morata

El CPFPA i L’Associació de Persones Adultes Participants homenatgen a Francesc Bosch i Morata, Conseller de Cultura durant la II República.

L’Escola per a Adults inaugura l’escultura “l’Esqueix”, de Miquel Mollà, en un dels actes centrals de celebració de 40 anys d’educació popular a Xàtiva, l’Escola per a Adults ha albergat aquest matí l’acte d’homenatge a Francesc Bosch i Morata, polític xativí que dóna nom a aquest centre públic.

Durant l’acte, s’ha inaugurat una escultura al patí de l’EPA, obra de l’artista Miquel Mollà que duu per títol “l’Esqueix”. A l’acte, conduït per la directora del centre, Paqui Borox, ha assistit l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà; el primer tinent d’alcalde, Miquel Lorente; la regidora d’Educació, Amor Amorós i els regidors Ignacio Reig, Xelo Angulo, Cesca Chapí, Miquel Alcocel, Empar Penadés i Cristina Súñer. També han intervingut la presidenta de l’associació d’alumnes, Toñi Campos i familiars del conseller homenatjat, com ara la seua néta, Pilar Bosch i Morata i el seu fill Francesc, besnét del conseller o el periodista Rafael Alborch. Ha tancat l’homenatge una actuació del cantaor xativí Pep Gimeno Botifarra.

La directora de l’escola d’adults, Paqui Borox, després d’expressar el seu agraïment als participants a l’acte, s’ha referit a la commemoració del 40 aniversari d’ensenyament popular a Xàtiva, destacant que “seguir planificant i treballant juntes farà possible que tinguem una ciutadania més lliure, democràtica, solidària, feminista i apoderada en una ciutat més oberta, ciutadana, no patriarcal i valenciana”. Per la seua banda, Toñi Campos ha comentat que “homenatjar a la nostra gent, visibilitzar les persones no reconegudes del nostre país és un dels objectius fonamentals del nostre projecte educatiu, formatiu i sociocultural. Francesc Bosch i Morata, pensem, és un d’ells i hem volgut mitjançant aquest homenatge i l’escultura donar-li una reconeixement a les tasques realitzades per ell i que hui es configuren com una de les pedres d’aquest projecte socioeducatiu públic”.

Seguidament, Pilar, la néta de Francesc Bosch i Morata ha dit que “el treball d’aquest centre és fonamental i es fa com a Francesc li haguera agradat, portant la cultura i el saber al poble”. Pilar Bosch i el seu fill Francesc també han llegit textos de Bosch i Morata. Per la seua banda, el periodista i productor Rafael Alborch, ha anunciat el rodatge del documental “Bosch i Morata, sempre els quatre”, llargmetratge documental de memòria històrica sobre la vida del primer conseller de Cultura en la València republicana.

L’escultura “l’Esqueix”, obra de Miquel Mollà, és l’abstracció d’una estructura vegetal coronada per una flor, quatre dècades simbolitzades per quatre piràmides a manera de fulles que naixen cadascuna de l’anterior. La flor és alhora ofrena a la memòria dels morts i signe de vida. L’autor considera com a “un honor i una gran responsabilitat cívica erigir una escultura a la memòria d’un abanderat del valencianisme polític als anys de la II República”.